En Büyük Uzay Görevleri

Uzaydaki İlk Uydu-Sputnik I

Uzaya gönderilen ilk uydudan bahsetmeden önce Sputnik kelimesinin anlamını öğrenelim. Sputnik kelimesi Rusça kökenlidir ve sözlük anlamı ise yaren ve yoldaştır.

4 Ekim 1957’de yörüngeye oturan uydu Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Uzaya giren ilk insan yapımı nesne olan Sputnik I,alüminyum alaşımlı küre, sinyalini kaybetmeden önce 21 gün boyunca Dünya’nın etrafında 1.440 kez tur attı ve en önemlisi tüm dünyayı Uzay Çağı’na getirdi.Sovyet misyonu, Dünya atmosferinin yoğunluğuna ve bir uyduyu başarılı kılan şeyin ne olduğuna ışık tuttu. Sputnik I, yanarak atmosferimize yeniden girdiği 4 Ocak 1958’e kadar yörüngede kaldı.

Sputnik I’in uzaya gönderilmesi soğuk savaş yıllarında gerçekleşmiştir. Bu da dönemin süper güçleri arasında yeni bir rekabeti başlatmıştır.

(Sovyet bilim adamı Leonid Sedov, uydunun Ekim 1957’de fırlatılmasından birkaç gün sonra Barselona’daki Uluslararası Uzay Konferansı’nda roket şeklinde bir pastanın kesilmesine yardımcı oluyor).

Uzaydaki İlk İnsan-Vostok I

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961’de Vostok I’de Dünya’nın etrafında tur atarak uzaya çıkan ilk insan oldu. Tarih yazan yolculuk, Gagarin’in kendisini uzay aracından atıp ana gezegenine paraşütle atlamasından önce yalnızca 108 dakika sürdü (bu planın bir parçasıydı), ancak insanların yıldızlara bakışını sonsuza kadar değiştirdi. SSCB, Gagarin’i göklere fırlatmadan önce, bir köpek ve insan boyutunda bir kukla ile birlikte Vostok I’in bir prototipini kullanarak bir test görevi gerçekleştirdi.

Uzay aracı aşındırıcı malzemeyle kaplı neredeyse küresel bir kabinden oluşuyordu. Üç küçük lumboz ve harici radyo antenleri vardı. İnsanlı kabinde radyolar, yaşam destek sistemi, aletler ve fırlatma koltuğu bulunuyordu. Bu kabin, kimyasal pilleri, yönlendirme roketlerini, ana retro sistemi ve tüm sistem için ek destek ekipmanlarını taşıyan bir servis modülüne bağlıydı. Bu modül yeniden girişte insanlı kabinden ayrıldı. Uzay aracı bir yörüngenin ardından tekrar atmosfere girdi ve fırlatıldıktan 1 saat 48 dakika sonra Kazakistan’a indi.

Vostok uzay aracı, kozmonotu yaklaşık 7 km uzağa fırlatacak ve paraşütle dünyaya dönmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlandı. İlk raporlar Gagarin’in bu şekilde mi indiğini yoksa uzay aracıyla mı geri döndüğünü belirsizleştirse de, daha sonraki raporlar Gagarin’in gerçekten de kapsülden fırladığını doğruladı. Uçuş sırasında dünyayla radyo iletişimi sürekliydi ve uzaydan televizyon yayınları da yapılıyordu.

Vostok I’in fırlatılış videosu:

Başka Bir Gezegenin İlk Fotoğrafı-Mariner 4

Mariner 4 yakın uçuş modunda gezegen keşfi için tasarlanan bir dizi uzay aracının dördüncüsüydü. Mars’ın yakından bilimsel gözlemlerini yapmak ve bu gözlemleri Dünya’ya iletmek için tasarlandı. 28 Kasım 1964’te fırlatılan Mariner 4, Mars gezegeninin ilk başarılı uçuşunu gerçekleştirdi. Uzayın derinliklerinden dönen başka bir gezegenin ilk görüntülerini yakaladı, görevin diğer hedefleri, Mars yakınındaki gezegenler arası uzayda alan ve parçacık ölçümleri gerçekleştirmek ve uzun süreli gezegenler arası uçuşlar için mühendislik yetenekleri konusunda deneyim ve bilgi sağlamaktı.

14 Temmuz 1965’te Mariner 4, başka bir gezegenin ilk fotoğraflarını çekti. Yolculuğu sırasında, uzay aracı Mars’ın 6.118 mil yakınına geldi ve (o zaman için) batık kraterleri, pas renginde tepeleri ve antik oymalı dere yataklarını çarpıcı ayrıntılarla ortaya çıkardı; bu, orada bir zamanlar yaşamın var olabileceğine dair bir işaretti. Pürüzlü görüntüler hem bilim adamlarını hem de uzay meraklılarını büyüledi ve Kızıl Gezegene dair onlarca yıldır süren bir saplantıyı başlattı. Başlangıçta uzayda sekiz ay kalması beklenen Mariner 4’ün görevi güneş yörüngesinde yaklaşık üç yıl sürdü. 21 Aralık 1967’de Mariner 4 ile iletişim kesildi.

İşte Mariner 4’ün çektiği fotoğraflar:

Ay’daki İlk İnsan-Apollo 11

En popüler uzay görevlerinden biri şüphesiz Ay’a iniştir. Meraklısı olmayanların bile aklında yer eden bu görev nasıl gerçekleşti?

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18’de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01.56’da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi.

Neil Armstrong, Florida’daki Cape Kennedy’den fırlatıldıktan dört gün sonra, 20 Temmuz 1969’da Apollo 11 misyonu kapsamında ayda yürüyen ilk insan oldu. 20 dakikadan kısa bir süre sonra ay modülüne pilotluk yapan Buzz Aldrin komutanına katıldı. İkili, deneyler yürütürken ve örnekler toplarken üç saat boyunca ayı yürüyerek keşfetti. Armstrong ve Aldrin, yolculuğu yapan astronot arkadaşları Michael Collins’e yeniden katıldıktan sonra 24 Temmuz’da Dünya’ya döndüler.

Apollo 11 fırlatılış videosu:

Apollo 11’in Ay’a iniş videosu:

Başka Bir Gezegene İlk İniş-Venera 7

 Sovyetler Birliği’nin Venüs’e gönderdiği Venera serisi uzay sondalarından biridir. Venera 7, 15 Aralık 1970’te Venüs’e indiğinde başka bir gezegene yumuşak iniş yapan ve oradan Dünya’ya veri gönderen ilk uzay aracı olmuştur.

Venera 7, 15 Aralık 1970’te Venüs’ün atmosferine girdi. Atmosfere girişin ilk aşamalarında iniş aracı sondanın ‘çatı’sına bağlı kalmaya devam etti, böylece çatı olabildiğince uzun süre -8 °C’ye soğutulabilecekti. İniş aracı, sondanın gövde titreşimi platformun Dünya’ya sabitlenmesini kırdığında gövdeden ayrıldı. Yerden 60 km’de paraşüt açıldı ve atmosfer testi başladı; atmosferin %97’si karbondioksit çıkmıştı. Başta paraşüt 1.8 m2‘ye küçültüldü, 13 dakika sonra 2,5 m2 ye çıkacaktı, çünkü paraşüt küçültme halatı erimişti. Açılmadan 6 dakika sonra paraşüt arıza yaptı ve iniş planlanandan hızlı oldu. Sonunda paraşüt hepten bozulmuş ve sonda serbest düşüşe geçmişti. En nihayetinde sonda, saat 05:37:10 UTC’de 16.5 m/s hızla Venüs yüzeyine temas etti. Sondanın indiği koordinatlar şunlardır: 5°G 351°D.

Başka bir gezegene başarılı bir şekilde iniş yapan ilk görev olan Venera 7, uzay aracı yüzeyde uzun süre dayanamadı (bir saatten az), ancak bilim adamlarının üzerinde çalışabileceği tonlarca veri sağladı. Onlarca yıl sonra, 13. Venera görevi Venüs yüzeyinin ilk görüntülerini çekti.

İşte o görüntülerden birkaçı:

Yıldızları Gözetlemek-Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble’ın anısına verilmiş; Nisan 1990’da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

O dönemde inşa edilmiş en gelişmiş yörünge gözlemevi olan Hubble Uzay Teleskobu, 24 Nisan 1990’da evrene doğru fırlatıldı. O zamandan bu yana, evrenin en uzak galaksilerinin nefes kesen görüntülerini yakaladı, muhteşem süpernovalar ve gezegensel komşularımız. Daha sonra Nancy Grace Roma Uzay Teleskobu ve James Webb Uzay Teleskobu gibi yeni gözlemevlerinden oluşan ünlü bir kadronun da katıldığı Hubble Uzay Teleskobu, evrene ilişkin temel anlayışımızı yeniden şekillendirdi ve evrendeki yerimizi aydınlatmaya yardımcı oldu.,

HUT’un çektiği görüntülerin birkaçı:

Mars’taki İlk Araç-Pathfinder

Mars Pathfinder 1997 yılında Mars yüzeyine üzerinde bir ana istasyonu ve keşif robotunu başarıyla indirmiş bir Amerikan uzay aracıdır. İniş takımları ile birlikte Carl Sagan Hatıra İstasyonu olarak anılan tekerlekli ve hafif (10.6 kg) keşif aracının adı ise Sojourner’dir.

Bu görev Mars’a yapılacak ve kaşif robotu bulundurması planlanlanan görevlerden ilkidir. Ayrıca 1976’da iniş yapan iki Viking aracının ardından kızıl gezegene yapılan ilk başarılı iniştir. Her ne kadar Lunokhod Programı ile Ay’a kaşif robotu göndermekte başarılı olsa da Sovyetler Birliği’nin Mars programında kaşif robot kullanma üzerine yaptığı çalışmalar başarısız olmuştur.

Bilimsel deneylere ek olarak, Mars Pathfinder görevi aynı zamanda birçok konseptin ve teknolojinin sorunsuz çalıştığını kanıtlamıştır. Bunlardan bazıları, hava yastığı ile iniş sistemi ve otomatik obje kaçınma sistemleridir ki bu sistemler daha sonra Mars Exploration Rover Projesinde bir standart haline gelmiştir. Ayrıca Mars Pathfinder Mars’a yapılan insansız uzay görevlerinde çok düşük bir bütçe ile başarıya ulaşmış olmasından dolayı önemlidir. Proje, Mars Environmental Survey (MESUR) programının ilk görevidir.

4 Aralık 1996’da Dünya’dan ayrıldıktan sonra Mars Pathfinder, 10 kiloluk gezgin Mars’a ulaştığında Mars’ın Ares Vallis bölgesini keşfetti. Kızıl gezegenin atmosferini, iklimini ve jeolojisini analiz etti. Mars’a güvenli bir şekilde nasıl inileceğine dair endişeler vardı ancak geziciyi hava yastıklarıyla çevreleyen yaratıcı bir yaklaşım başarılı oldu. Misyon, Mars’ta bir zamanlar akan su bulunduğunu ve atmosferin gezegenin yüzeyi tarafından ısıtıldığını gösteren kanıtlar topladı.