Güneş’ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün‘dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner.
Hepimiz bu gezegenlerle ilgili temel bilgilere sahibiz.Sitenin bu sayfasında güneş sistemi gezegenleriyle ilgili ilginç,sıra dışı ve ortamda satılabilecek bilgiler bulunuyor.
Jüpiter’in Kuyruklu Yıldızlarla Derdi Ne?
Dünya’nın kütlesinin 318 katı olan Jüpiter’in yakınından geçen herhangi bir asteroit veya kuyruklu yıldızın yakalanma veya yönünün değişmesi ihtimalinin büyük olduğunu hayal edebilirsiniz. Belki de Jüpiter,Güneş Sistemimizi kaplayan ve bugün hala Ay’da görebileceğiniz yara izlerine neden olan küçük cisimlerin büyük bombardımanından kısmen sorumluydu.1994 yılında, dünya çapındaki gökbilimciler nadir görülen bir manzarayla karşılaştılar: Shoemaker-Levy 9 adlı bir kuyruklu yıldız, Jüpiter’in yerçekimi altında parçalanıp atmosfere çarpıyordu.
Uranüs’te Bulunmak Sandığınız Kadar Büyüleyici Değil.
Uranüs,Satürn,Neptün ve Jüpiter katı yüzeylere sahip değiller,bu gezegenler gaz gezegenleridir. Kayalı bir çekirdeğe sahipler ancak esas olarak bu gezegenler büyük hidrojen ve helyum toplarıdır. Ayrıca Uranüs’ün bulutları hidrojen sülfürden oluşuyor, yani çürük yumurtaya çok benzer bir kokuya sahipler.
Mars Çok Çok Soğuk
Mars’a gitmeyi düşünüyorsanız valizinize paltolarını eklemeyi unutmayın. Ortalama sıcaklığı kabaca -60°C olup, Güney Kutbu ile aynıdır (penguenler hariç). Bazı bilim insanları, Mars’ı daha yaşanabilir hale getirme umuduyla, Mars’ı daha sıcak hale getirebileceğimiz yollar önerdiler. Bu fikirlerden biri, Güneş ışınlarını yansıtacak dev aynalar inşa etmek ve Mars’ta hızlı bir ısınmayı başlatmaktır.
Neptün Süpersonik Rüzgarlara Sahip
Dünya’da kasırgalardan endişe etsek de, bu fırtınaların gücü Neptün’de bulacaklarınıza kıyasla çok az. NASA’ya göre en yüksek rakımlarda rüzgarlar saatte 1.770 kilometre daha hızlı esiyor. Açıklamak gerekirse, bu, Dünya’daki deniz seviyesindeki ses hızından(1224.71 km/h) daha hızlıdır.
Jüpiter’in En Büyük Uydusunun Okyanusundaki Tuz Dünya’dakinden Fazla
Geniş okyanus manzarası istiyorsanız Jüpiter’in en büyük ayı Ganymede sizin için doğru yer. Uydu, Merkür’den daha büyüktür ve Jüpiter yerine Güneş’in etrafında dönüyor olsaydı, bir gezegen olarak sınıflandırılırdı.
Halkalar Sadece Satürn’de Yok
Satürn’ün halkalarını teleskopların 1600’lerde icat edilmesinden beri biliyoruz, ancak daha fazlasını ortaya çıkarmak için uzay araçları ve son 50 yılda inşa edilen daha güçlü teleskoplar gerekti. Artık Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün bir halka sistemine sahip olduğunu biliyoruz,ancak halkalar gezegenden gezegene farklılık gösteriyor: Satürn’ün kısmen ışıltılı, yansıtıcı su buzundan oluşan muhteşem halesi başka hiçbir yerde tekrarlanmıyor. Bunun yerine, diğer devlerin halkaları muhtemelen kaya parçacıklarından ve tozdan oluşuyor.
Halkalar gezegenlerle de sınırlı değil. Örneğin 2014 yılında gökbilimciler Chariklo asteroitinin etrafında halkaların olduğunu keşfettiler.
Satürn’ün Altıgen Fırtınası
Satürn’ün kuzey yarımküresinde “altıgen” olarak adlandırılan şiddetli bir altı kenarlı fırtına var. Çok katmanlı, yükselen bir fırtına olan bu altıgen, yüzlerce yıldır olmasa da onlarca yıldır orada.
Garip fırtına 1980’lerde keşfedildi ancak Cassini görevi 2004 ile 2017 yılları arasında uçana kadar zar zor görülebiliyordu. Cassini’den alınan görüntüler ve veriler, fırtınanın 300 km yüksekliğinde,32.000 km genişliğinde ve düzenli olduğunu ortaya koyuyor.
Samanyolu Rom, Ahududu ve İçki Kokuyor
2009 yılında, Samanyolu’nun merkezinde dev bir gaz ve toz bulutunu araştıran gökbilimciler sürpriz bir keşifte bulundular; bulut, etil format olarak bilinen ve birkaç ilgi çekici özelliğe sahip bir kimyasalla doluydu: ahududu tadındadır ve rom kokusu vardır.
Gelecek milyar yıl boyunca gezegendeki her insana günde 300.000 pint bira sağlamaya yetecek kadar alkol içeriyor!
Kaynağında şişelenirse, bu biranın kanıtı çok düşük olur, alkol içeriği %1’den azdır, ancak bulut aynı zamanda aralarında karbon monoksit ve hidrojen siyanürün de bulunduğu çok sayıda diğer zararlı kimyasalları da içerdiğinden, yine de akşamdan kalmış etkisi veriyor.
Jüpiter’in Kırmızı Büyük Noktası Büzülüyor
Jüpiter, güneş sisteminin en büyük gezegeni olmasının yanı sıra, güneş sisteminin en büyük fırtınasına da ev sahipliği yapıyor. Büyük Kırmızı Nokta olarak bilinen bu nokta, 1600’lerden bu yana teleskoplarla gözlemleniyor ve yakın zamanda fırtınanın yüzlerce mil yüksekliğinde olduğuna (ve muhtemelen binlerce mil aşağıdan gelen rüzgarlarla da beslendiğine) dair kanıt sağlayan NASA’nın Juno’su gibi modern araçlarla inceleniyor. Fırtına yüzyıllardır şiddetli bir muammaydı, ancak son yıllarda başka bir gizem ortaya çıktı: fırtına alanı küçülüyor.
2014 yılında fırtınanın çapı yalnızca 16.500 km idi; bu da tarihi büyüklüğünün yaklaşık yarısı kadardı. Büzülme profesyonel teleskopların yanı sıra amatörler tarafından da izleniyor. Amatörler genellikle Jüpiter’in daha tutarlı ölçümlerini yapabilirler çünkü daha büyük, profesyonel teleskoplarda izleme süresi sınırlıdır ve sıklıkla farklı nesneler arasında bölünmüştür.